Cuti semester dah start. Dengan bahagianya mak Kiki akan berhoneymoon goyang kaki. Mak dah tak lagi menyandang jawatan selaku tukang masak sepenuh masa. Naik pangkat jadi head director pulak.
Kiki pulak setelah berbulan lamanya tak tengok kuali, senduk, bawang. Terkial-kial kat dapur tu tiap hari. Memang tak sedap pun kalau Kiki masak tapi nak buat macam mana kan, dah mak bagi mandat macam tu. Kang kalau tak buat derhaka pulak jadinya.
Memang hobi aku memasak *walaupun masakan aku selalu tak sedap. Kalau buat kuih selalu tak jadi. Nak buat apam poka dot tengok2 jadi macam putu piring. Huh.. Tensi tensi !
Petang semalam Kiki ada jugak buat kuih. Kuih paling senang kat planet ni. Kiki buat kuih buah melaka. Kalau kuih ni pun tak boleh nak buat jangan nak gatal cari laki Kak Reez cakap (kakak angkat Kiki). Hot betullah dengar ayat dia tu.
Sebab dah gatal nak cari laki punya pasal Kiki pun buat lah kuih tu denngan penuh keikhlasan dan kasih sayang.
Dan hasilnya . . .
Tadaaaaaaaaaaaaaaaa...
Yey !!! Nasib baiklah menjadi kuih Kiki ni.
Siap buat je terus mesej Kak Reen..
Kiki : hey, see my leg la. Jadi laaa..
Kiki : hey, see my leg la. Jadi laaa..
Kak Reen : haaaaaa.. dah boleh g pekan cari laki.
Kiki : Tak mau. Nak Abg Aiyie. <3
*Abg Aiyie tu husband dia. hehe
Kak Reen : DAMN!! boleh saja kalau kau sanggup kena sagat muka kat tar.
Hahaha.. Zalim giler Kak Reen tu. Kedekut betul. Bukan nak ambik semua pun kan?? Nak kongsi je pun. Heeee..
Ok, sape2 yang tak tau nak buat kuih ni boleh lah follow instruction resepi kopipes kat bawah ni:
Bahan - bahan:
2 cawan tepung pulut.
1/2 mangkuk jus pandan. *Guna pewarna hijau pun boleh. Kiki guna pewarna je.
Kelapa Parut
Air ikut suka hati berapa banyak pun untuk tujuan merebus.
Cara- cara:
- masukkan jus pandan yang dah campur dengan sedikit garam ke bekas berisi tepung pulut dan uli sehingga jadi doh dan bentukkan menjadi bulat.
- leperkan doh tu then letakkan gula melaka kat tengah-tengah. Dah letak gula melaka, jadikan doh tadi bentuk bulat atau bahasa saintifiknya sfera. Make sure tak ada lubang sebab kalau ada lubang nanti gula melaka akan cair keluar bila direbus.
- Sementara tu, didihkan air dalam periuk yang sesuai. Jangan guna pan pulak. hehehhe
- Lepas dah jadi bentuk 'sfera' tu cepat-cepat masukkan dalam periuk sebab kalau biar lama nanti doh akan mencair / lembik.
- Bila buah melaka dah timbul tu maknanya dah masaklah tu. Angkat dah golek-golekkan pada kelapa parut yang dah dicampur dengan garam sedikit. Sikit je letak garam tu tau.
- Now, letak kat atas piring. Dah boleh jemput ketua kampung join makan sekali.........
Senang tak?? Selamat mencuba ! ;)
No comments:
Post a Comment